Maakt een warmtepomp veel geluid?

Het laatste jaar is de warmtepomp een aantal keer  negatief in het nieuws gekomen. Bijvoorbeeld in het verhaal van Ria en Frans. Zij woonden naast een warmtepomp en schakelden het programma Kassa in. Hun levenssfeer werd er door aangetast, aldus het koppel. Verhalen zoals deze brengen vragen met zich mee over de nadelen van de warmtepomp. Maar wat moet je nu eigenlijk weten over het geluid dat een warmtepomp maakt? En hoe kan je dit verminderen?

Waarom maakt een warmtepomp geluid?

Het klopt dat warmtepompen, net als veel andere huishoudelijke apparaten, geluid maken. Het geluid komt voornamelijk af van de compressor. Deze zuigt lucht aan vanuit de omgeving en zet er druk op. In feite creëert het luchtdruk. Denk maar eens aan een ventilator. Deze drukt lucht als het ware de ruimte in en dit maakt geluid. Bij de lucht/water warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp veroorzaakt de ventilator van de warmtepomp (ook wel de ‘buitenunit’ genoemd) het meeste geluid.

Wanneer maakt een warmtepomp geluid?

Hoe harder de warmtepomp moet werken, hoe meer geluid hij maakt. Zo gebruiken veel mensen aardig wat warm water in de ochtend en zal de warmtepomp meer geluid maken. Dit geldt ook voor de winterperiode. We verbruiken meer warmte als het buiten koud is, en dus zal er meer geluid zijn. Gelukkig zitten we niet vaak buiten in de winter en houden we vaak ons slaapkamerraam dicht. Veel last zullen we er dus niet van hebben.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Het geluid kan oplopen tot 60 à 70 decibel. Dit kun je vergelijken met een gemiddelde airconditioning. Dit geldt trouwens voor veel huishoudelijke elektrische apparaten. Het geluid verschilt natuurlijk per  merk/model, net als bij verschillende auto’s. Daarnaast speelt de afstand van de ontvanger tot de warmtepomp ook een rol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *