Vloerisolatie zonder kruipruimte, kan dat?

Vloerisolatie is altijd een goed idee. Het heeft namelijk een duidelijk effect op je wooncomfort: de woning zal behaaglijker aanvoelen. Daarnaast verlies je geen warmte meer door de vloer en daardoor dalen je stookkosten.

Maar is vloerisolatie wel mogelijk bij jou thuis? Heb je überhaupt een kruipruimte? Of nog belangrijker: hoe kom je dit te weten? En stel je hebt geen toegang tot de kruipruimte, kan je dan nog wel vloerisolatie afnemen? Je komt het allemaal te weten in deze blog.

Wat is een kruipruimte?

De kruipruimte is een (meestal) lage ruimte die onder de begane vloer van je woning zit. Het zorgt ervoor dat de woning niet direct de grond raakt zodat grondwater niet direct vloer en muren intrekt en het biedt ruimte voor leidingen die onder de vloer door lopen.

Waar vind ik de kruipruimte?

De kruipruimte is over het algemeen te bereiken via een kruipluik. Dit is een luik dat vaak in de buurt van de voordeur zit. In de meeste woningen bevindt het kruipluik zich in de gang waar zeer waarschijnlijk ook de hoofdkraan van de waterleiding zit. Heb je een trapkast? Dan zit jouw kruipluik waarschijnlijk in de vloer van deze kast.

Kun je het kruipluik niet vinden? In sommige huizen zitten ze wat beter verstopt.

Tips om het kruipluik te vinden

  • Sommige kruipluiken zitten onder de trap. Het zou kunnen dat jouw kruipluik niet te zien is doordat de trap afgetimmerd is met een muurtje.
  • Heb je een echt houten vloer? Houdt er dan rekening mee dat er wellicht planken over het gat heen zijn getimmerd. Soms kun je dit herkennen aan opvallende zaagsneden in de planken.
  • Wat je zou kunnen proberen is kloppen op de vloer. Als de onderste vloer uit beton staat, klinkt het hol op de plek van het gat.
  • Als je vermoedt dat het luik in de woonkamer onder de vloer zit, zit het doorgaans langs één van de wanden en meestal in de hoek van de kamer. Begin dus daar met zoeken.
  • Woon je in een rijtjeswoning? Vraag eens bij de buren waar hun kruipluik zit. In vergelijkbare huizen zit het vaak op dezelfde plek.

Zit je kruipluik onder de vloer? Dan zul je helaas een stuk vloer moeten weghalen om de kruipruimte te kunnen vullen met isolatie. Maar geen paniek: niet de hele vloer hoeft er uit, alleen het stukje vloer dat over het luik ligt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *